Tüm canlıların yaşamı için hayati öneme sahip olan en temel unsur: Su.

Sağlıklı bir yaşamın sağlanmasında ve ekonomik, sosyal ve insanî gelişmenin desteklenmesinde kritik bir rol oynayan su ve su kaynakları; dünya genelinde giderek artan temiz su sorununa dikkat çekmek ve içilebilir su kaynaklarının korunmasını ve artırılmasını teşvik etmek amacıyla her yıl 22 Mart'ta Dünya Su Günü olarak kutlanıyor. Her yıl UN-Water tarafından belirlenen bir tema ile kutlanan Dünya Su Günü’nün bu sene teması «Barış İçin Su» olarak seçildi.

Ülkemiz her ne kadar üç tarafı denizlerle çevrili, gölleri ve akarsularıyla doğal kaynaklar açısından zengin bir ülke olsa da kuraklık açısından yüksek risk grubunda olan ülkelerden biri. İklim değişikliği tahminlerine göre, önümüzdeki 100 yıl içinde ülkedeki su kaynaklarının yaklaşık olarak %25 oranında azalması bekleniyor. Eğer gerekli önlemler alınmazsa, 2050'den itibaren Türkiye'nin su sıkıntısı çeken ülkeler arasında yer alacağı öngörüler arasında.

 

Peki bu doğrultuda neler yapılabilir?

 

1.         Eğitim ve Farkındalık: Toplumda suyun önemi ve su kaynaklarının sürdürülebilirliği konusunda bilinçlendirme çalışmaları yapılabilir. Okullarda, kamuoyuyla paylaşılan bilgilendirici materyaller, seminerler ve etkinlikler düzenlenebilir.

2.         Su Tasarrufu Yöntemleri: Su tasarrufu sağlayacak tekniklerin ve yöntemlerin yaygınlaştırılması önemlidir. Örneğin, suyu daha verimli kullanacak su arıtma teknolojilerinin kullanımı teşvik edilebilir, suyu israf etmeyi önleyecek altyapı çalışmaları yapılabilir.

3.         Su Kalitesinin Korunması: Sanayi atıklarının ve tarım ilaçlarının su kaynaklarına zarar vermesini önlemek için sıkı çevre koruma önlemleri alınabilir. Su kirliliğini önlemek için daha sıkı denetimler ve yaptırımlar getirilebilir.

4.         Su Kaynaklarının Rehabilitasyonu ve Restorasyonu: Kirlenmiş su kaynaklarının temizlenmesi ve ekosistemlerin restore edilmesi için projeler geliştirilebilir. Sulak alanların korunması ve restore edilmesi, su kaynaklarını koruma açısından önemlidir.

5.         Sürdürülebilir Su Kullanımı Politikaları: Su kaynaklarının sürdürülebilir kullanımını sağlayacak politikaların oluşturulması ve uygulanması önemlidir.

6.         İşbirliği ve Ortak Çalışma: Su kaynaklarını koruma ve yönetme konusunda ulusal ve uluslararası düzeyde işbirliği ve ortak çalışmaların teşvik edilmesi önemlidir. Hükümetler ve kuruluşlar arası ortak projelerle su kaynaklarının muhafaza edilmesi sağlanabilir.

 

 

Su kaynaklarının korunması ve temiz suya erişimin adil bir şekilde sağlanması için ÇATOM olarak atık yönetiminin titizlikle yapılması gerekliliğinin farkındayız. Hizmet zincirimizin temelini oluşturan; atıkların azaltılması, önlenmesi ve geri kazanımı suyun sürdürülebilir yönetimi ve sanitasyonunda kritik bir rol oynuyor.

Sunduğumuz atık yönetimi çözümlerimizle su kaynaklarının korunması için çözümler üretiyor, «Temiz Su» hedeflerine ulaşılması için değer zinciri sunmaya devam ediyoruz.

 

Dünya Su Günü’ne özel Instagram gönderimize @catomtr hesabımızdan ve LinkedIn ‘ten ulaşabilirsiniz!