Su Ayak İzi

"Su ayak izi" kavramı 2002 yılında Hollanda'daki Twent Üniversitesi'nden araştırmacılar A. Hoekstra ve M. Mekonnen tarafından ortaya atıldı.

The World Counts’un* sıralamasına göre, şu anda kişi başına en büyük su ayak izine sahip ilk beş ülke şunlardır (yıllık milyar ton olarak):

1)           Hindistan: 987,38

2)           Çin: 883,39

3)           ABD: 696,01

4)           Rusya: 270,98

5)           Endonezya: 269,96

Nüfus yoğunluğundan kaynaklanan yüksek tüketim düzeyi, tarımsal ve endüstriyel faaliyetlerdeki su tüketimi, iklim koşullarının yetersizliği gibi etmenler ülkelerin su ayak izini artırıcı potansiyele sahiptir.

 

Peki, su ayak izi olarak bilinen şey aslında nedir?

 

Su ayak izi, toplumun talep ettiği mal ve hizmetleri üretmek için gereken tatlı su hacmini ölçen bir çevresel göstergedir. İnsan faaliyetinin yarattığı etkinin büyüklüğünü belirlememizi ve nesnel veriler elde etmemizi sağlar. Daha derinlemesine incelersek, suyun nereden geldiğine bağlı olarak bildiğimiz üç tür su ayak izi vardır:

 

Mavi su ayak izi, Yeşil su ayak izi ve Gri su ayak izi.

Su ayak izini belirlemek için tüm durumlara uygulanabilecek bir matematiksel formül bulunmuyor fakat Su Ayak İzi Ağı metodolojisi ve ISO 14044 standardının metodolojisi ile su kullanımını değerlendirmek mümkün.

 

Su ayak izimizi nasıl minimize ederiz?

 

Tüketiciler olarak, hayatımızın her alanında su tüketimini azaltmak için edinebileceğimiz basit alışkanlıkların yanı sıra yüksek ölçekli etkisi olabilecek şirketlerin de bu konuda atabileceği adımlar bulunuyor.

Şirketlerde su ayak izini azaltmaya yönelik ipuçları:

 

•             Çevresel kalite sistemini geliştirmek

•             Geri dönüşümü ve yeniden kullanımı teşvik etmek

•             Kağıt kullanımını önlemek için süreçleri dijitalleştirmek

•             Su ayak izini azaltmayı ilke edinen tedarikçilerle çalışmak

 

Su ayak izi konulu Instagram gönderimize @catomtr hesabımızdan ve LinkedIn ‘den ulaşabilirsiniz!