Avrupa Atık Azaltım Haftası’nın bu seneki gündemi: Gıda İsrafı

Avrupa'da atık önleme konusunda farkındalık yaratmayı amaçlayan, Avrupa Atık Azaltım Haftası (European Week for Waste Reduction – EWWR), 16-24 Kasım 2024 tarihleri arasında 'Food Waste Is Out Of Taste' temasıyla gıda atıklarının azaltımına dikkat çekerek farkındalık yaratmayı hedefliyor.

Üretilen toplam gıdanın üçte biri israf ediliyor

Her yıl dünya genelinde yaklaşık 1,3 milyar ton gıda tüketim ve geri dönüşüm döngüsüne katılmadan israf ediliyor. Gıda israfının sosyal, çevresel ve ekonomik boyutunu ele aldığımızda israf edilen gıdaların sadece dörtte birinin bile kurtarılması, karbon emisyonlarını azaltarak iklim değişikliğiyle mücadeleye kritik derecede katkı sunuyor.

İsraf edilen gıdaların üretim, işleme, paketleme ve nakliye aşamalarında büyük miktarda enerji ve su tüketilirken; gıda israfı, küresel sera gazı emisyonlarının %8-10’una neden olmaktadır. Bu durum, iklim değişikliğiyle mücadele çabalarını sekteye uğratan en önemli etkenlerden biri olarak öne çıkmaktadır. Dünyadaki tatlı su kaynaklarının %70’i tarımsal sulama amaçlı kullanıldığından, gıda israfının su kaynaklarının azalmasındaki etkisi de yadsınamaz boyutlardadır.

Gıda israfının ekonomik boyutuna baktığımızda ise, küresel olarak her yıl israf edilen gıdaların toplam değerinin yaklaşık 1 trilyon dolar seviyesinde olduğu tahmin edilmektedir.

Atacağımız küçük adımlar ile gıda israfını azaltmamız mümkün

Gıda atıklarını azaltmak için bireysel olarak atabileceğimiz basit adımlar, kaynakları daha verimli kullanmamıza olanak tanır. Bu küçük önlemlerle hem bireysel olarak israfı önleyebilir hem de sürdürülebilir bir yaşam tarzına geçiş için zemin oluşturabiliriz:

 

  • Planlı Alışveriş: Haftalık alışveriş listesi hazırlayarak ihtiyaçlarınıza uygun alışveriş yaparak , gereksiz gıda alımlarından kaçınabilirsiniz.
     

  • Doğru Saklama: Gıdalarınızı doğru sıcaklıkta, uygun kaplarda muhafaza ederek  ve son kullanma tarihlerini kontrol ederek bozulmalarını önleyebilirsiniz.
     

  • Porsiyon Kontrolü: Kendi porsiyonlarınıza uygun yemekler hazırlayarak, artan yemekleri farklı tariflerle değerlendirebilir veya dondurarak uzun süreli saklayabilirsiniz.
     

  • Yerel Ürünleri Tercih Edin:  Yerel ürünleri tercih ederek taze ve kaliteli ürünlere ulaşırken, yerel üreticileri destekler ve emisyonları azaltarak çevreyi koruyabilirsiniz.
     

  • Kompost Yapımı: Organik atıklarınızı kompost yaparak doğaya kazandırabilirsiniz.
     

  • Restoranlarda Porsiyon Kontrolü ve Artan Yemekler: Restoranlarda porsiyonlarınızı paylaşabilir veya kalan yemeklerinizi  sonra tüketmek üzere paketletebilirsiniz.
     

  • Bilinçlendirme: Gıdayı israf etmemenin sürdürülebilirliğe katkısına dair çevrenizi bilinçlendirebilirsiniz.

Avrupa Atık Azaltım Haftası’nın teması olan gıda atıklarının azaltılması konusunda ÇATOM olarak tüm paydaşlarımız için çözümler geliştiriyor; özellikle gıda atıklarının azaltılmasında önemli rol oynayan kompost yöntemi ile atıkları dönüştürmeye yönelik projeler üretiyoruz.

Avrupa Atık Azaltım Haftası’na yönelik içeriklerimize LinkedIn ve Instagram hesaplarımızdan ulaşabilirsiniz.