2050 Yılına Kadar Net Sıfıra Ulaşmak İçin Davranışlarımızı Değiştirmemiz Gerekiyor
‘’Sıfır’’ın en anlamlı olduğu gün: Dünya Sıfır Emisyon Günü.
İklim krizinin etkilerini azaltmanın yolu açık: İnsan faaliyetlerinden kaynaklanan sera gazı emisyonlarını 2030’a kadar yarıya indirmek ve 2050 yılına kadar sıfırlamak gerekiyor. Çevresel sürdürülebilirlik ve iklim değişikliğine dikkat çekmek amacıyla 2008 yılında ilk kez Kanada'da başlatılan ‘’Dünya Sıfır Emisyon Günü’’ bize çevre için sahip olduğumuz hedeflerimizi tekrar hatırlatıyor.
Net sıfır emisyon nedir?
Net sıfır emisyon, atmosfere saldığımız sera gazlarının, doğanın emebildiği miktarla eşitlenmesi anlamına gelir. Birleşmiş Milletler’e bağlı Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli’nin (IPCC) 2022 raporuna göre, küresel ısınmayı 1,5°C seviyesinde tutabilmek için sera gazı salımlarını net sıfıra indirmek gereklidir.
IEA’nın 2050'ye kadar net sıfır emisyon hedefi senaryosu, 2050 yılında bugünkünden iki kat büyük bir küresel ekonomiyi destekleyebilecek, tamamen karbonsuz bir enerji sektörü oluşturmak için dünya enerji sisteminde büyük değişiklikler gerektiriyor. Ancak bu dönüşüm sadece teknolojiyle mümkün değil; 2050'de net sıfıra ulaşmak, insanların gönüllü katılımı ve aktif desteği olmadan imkansız olacaktır.
Emisyon azaltımı çabalarının hayata geçirilmesi, küresel iş birliği gerektiriyor ve bu konuda çeşitli ülkelerden önemli destekler geliyor. Türkiye'nin de dahil olduğu ve 2053 yılı itibarıyla bu hedefe ulaşması beklenen, net sıfır hedefini benimsemiş 130'dan fazla ülke bulunuyor.
Biz de ÇATOM olarak bu mücadelede; geliştirdiğimiz teknolojiler ve hizmetlerle yer alıyoruz.
Bireyler olarak bizler de bu küresel çabanın birer parçası olarak, günlük yaşamımızda yapacağımız basit değişikliklerle kendi net sıfır hedefimize katkıda bulunabiliriz. Enerjiyi verimli kullanmak, plastik tüketimini azaltmak, daha fazla bitkisel beslenmeye yönelmek, gıda israfını önlemek, elektrikli araçlara yönelmek ve geri dönüşüm uygulamalarını benimsemek bu değişiklikler arasında sayılabilir.